Γαλλία / Προορισμοί

Ταξίδι στα πιο παραμυθένια χωριά της Αλσατίας

Εγκιζάιμ, Αλσατία
Τα χωριά της Αλσατίας μοιάζουν κουκλίστικα, σαν από σκηνικό ταινίας

Με τα παραμυθένια χωριουδάκια της, τους γραφικούς αμπελώνες, τα μεσαιωνικά κάστρα και τα ψηλά βουνά της, η Αλσατία μοιάζει σαν μια ζωντανή καρτ-ποστάλ. Ακόμα και η πρωτεύουσά της, το ρομαντικό Στρασβούργο, είναι ξακουστό για τα γοητευτικά του κανάλια και την πανέμορφη παλιά πόλη του, τη Μικρή Γαλλία.

Δες επίσης: Ζήσε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα στο παραμυθένιο Στρασβούργο

Εγκισάιμ, Αλσατία
Μια μικρή, χάρτινη Αλσατή με την τοπική φορεσιά, έξω από ένα χαρακτηριστικό οινομαγειρείο ή winstub

Πού βρίσκεται η Αλσατία;

Η Αλσατία είναι μια περιοχή στη βορειο-ανατολική Γαλλία, που συνορεύει με τη Γερμανία. Εξαιτίας αυτής της γειτνίασης, η Αλσατία έχει αλλάξει πολλές φορές “εθνικότητα” στην ιστορία της, από γερμανική σε γαλλική και ξανά γερμανική και πάει λέγοντας.

Μικρή Βενετία, Κολμάρ, Αλσατία
Η Μικρή Βενετία (Petite Venise) στο γραφικό Κολμάρ

Σήμερα πλέον είναι μέρος της Γαλλίας, αλλά τα τοπωνύμια (ακόμα και οι δρόμοι) έχουν διπλές ονομασίες, στα Γαλλικά και τα Γερμανικά. Χαρακτηριστικά, μπορείς να πάρεις το τοπικό τραμ από το Στρασβούργο και σε λιγότερο από 15 λεπτά να είσαι στη Γερμανία, στην πόλη Kehl!

Ο Δρόμος του Κρασιού

Οινοποιείο, Ρικβίρ, Αλσατία
Ένα από τα πολλά μέρη στο Δρόμο του Κρασιού που μπορείς να δοκιμάσεις τοπικά κρασιά δωρεάν

Αν είσαι λάτρης του καλού κρασιού, θα αγαπήσεις σίγουρα την Αλσατία. Μια από τις πιο γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, τα κρασιά της ακολουθούν τη γερμανική σχολή και είναι κυρίως λευκά, με διασημότερο το τοπικό Riesling.

Η περιοχή είναι γεμάτη από επισκέψιμα οινοποιεία, που αποτελούν το “Δρόμο του Κρασιού” της Αλσατίας, ενώ όμορφοι αμπελώνες απλώνονται στους πρόποδες των μαγευτικών Βόσγιων βουνών.

Τα καλύτερα αξιοθέατα στην Αλσατία

Στρασβούργο

Στρασβούργο, Γαλλία
Το Στρασβούργο είναι διάσημο για τα ρομαντικά κανάλια του

Το Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα της Αλσατίας και η επίσημη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η καρδιά της πόλης είναι σίγουρα το Grand Île (στα γαλλικά σημαίνει “μεγάλο νησί”, αλλά είναι μάλλον μικρό!). Πρόκειται για ένα νησί στον ποταμό Ιλ, που είναι παραπόταμος του Ρήνου.

Μικρή Γαλλία, Στρασβούργο
Η γειτονιά της Μικρής Γαλλίας είναι η πιο διάσημη περιοχή του Στρασβούργου

Όλη η παλιά πόλη βρίσκεται εκεί, αλλά και τα περισσότερα μαγαζιά για αγορές. Στο Grand Île επίσης είναι η διάσημη Μικρή Γαλλία (Petite France), η πιο γραφική γειτονιά του Στρασβούργου. Τα μεσαιωνικά σπίτια, τα καλντερίμια και οι ξύλινες γέφυρες στα ρομαντικά κανάλια σίγουρα θα σε μαγέψουν!

Κολμάρ (Colmar)

Ίσως ο πιο φωτογραφημένος δρόμος στο Κολμάρ

Το Κολμάρ είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Αλσατία μετά το Στρασβούργο, και δικαιολογημένα! Είναι μια μαγευτική μικρή πόλη, με πλακόστρωτα δρομάκια και χρωματιστά μεσαιωνικά σπίτια, διάσημη για τη Μικρή Βενετία, την περιοχή με τα κανάλια.

Ένα άλλο αξιοθέατο στο Κολμάρ είναι το Παλιό Τελωνείο (Ancienne Douane), ένα ξύλινο σπίτι του 15ου αιώνα που, όπως λέει και το όνομά του, ήταν το τελωνείο της πόλης στο Μεσαίωνα.

Η Miss Travelist μπροστά από γλυπτό του Frédéric August Bartholdi, έξω από το ομώνυμο Μουσείο στο Κολμάρ. Σημείωση: όχι όλο αυτό το ξανθό που βλέπετε δεν είναι τα μαλλιά μου, αλλά η γούνα του μπουφάν που τυχαία έχει το ίδιο χρώμα!

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το Κολμάρ είναι η γενέτειρα του Γάλλου γλύπτη Frédéric August Bartholdi, του οποίου το γνωστότερο έργο είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Στο Κολμάρ μπορείς να επισκεφτείς το ομώνυμο μουσείο που είναι αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του.

Εγκισάιμ (Eguisheim)

Εγκισάιμ, Αλσατία
Θα ερωτευτείς τα δρομάκια του Εγκισάιμ

Ίσως το πιο όμορφο μεσαιωνικό χωριό σε όλη την Αλσατία! Αλλά δεν το λέω μόνο εγώ – έχει ψηφιστεί από τους Γάλλους ως το πιο όμορφο χωριό στη Γαλλία.

Ρικβίρ (Riquewihr)

Φούρνος στο Ρικβίρ, Αλσατία
Ακόμα και οι φούρνοι είναι χαριτωμένοι στο Ρικβίρ!

Αυτό το χαριτωμένο χωριό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους επισκέπτες, ίσως σε σημείο που λειτουργεί εναντίον του. Παρόλα αυτά, αξίζει να το επισκεφτείς, γιατί εκτός από τη μεσαιωνική γοητεία του, είναι γνωστό για τα οινοποιεία του, τα οποία προσφέρουν δωρεάν δοκιμή κρασιών.

Το κύριο αξιοθέατο του Ρικβίρ είναι ο μεγάλος δρόμος που πηγαίνει από την αρχή του χωριού προς το βουνό και την Πάνω Πύλη, μια εντυπωσιακή πέτρινη πύλη των μεσαιωνικών τειχών, από όπου μπορείς να δεις όλο το χωριό κάτω.

Ρικβίρ, Αλσατία

Μια συμβουλή: επειδή ακριβώς είναι δημοφιλές, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις μέρος να φας το μεσημέρι (εμείς δεν βρήκαμε), ενώ οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες. Τελικά φάγαμε στα όρθια, street food από πλανόδιους, αλλά ήταν από τα πιο νόστιμα πιάτα που έφαγα σε όλη τη διαμονή μου στην Αλσατία.

Κάιζερσμπεργκ (Kaysersberg)

Ένα πραγματικό κρυφό διαμάντι! Αυτό το χαριτωμένο μεσαιωνικό χωριό δεν είναι πολύ γνωστό στους περισσότερους τουρίστες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το επισκεφτείς με την ησυχία σου. Είναι ένα από τα χωριά του Δρόμου του Κρασιού, ενώ έχει και το δικό του κάστρο.

Το Κάστρο του Haut-Koenigsbourg

Κάστρο του Haut-Koenigsbourg, Αλσατία
Το μαγευτικό κάστρο Haut Koeningsbourg, που βλέπει όλη την Αλσατική πεδιάδα, από τα Βόσγια όρη μέχρι το Μέλανα Δρυμό. Εκτός από το χειμώνα, που όπως βλέπετε, έχει συχνά ομίχλη!

Αν αγαπάς καθετί μεσαιωνικό (άλλωστε είσαι στην Αλσατία), τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς το κάστρο του Haut Koeningsbourg.

Το κάστρο βρίσκεται στα Βόσγεια όρη, στα 757 μέτρα ύψος. Όταν ο καιρός είναι καθαρός, μπορείς να δεις από τον προμαχώνα του όλη την κοιλάδα κάτω, αλλά ακόμα και τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία.

Επειδή είναι πολύ δημοφιλές, ακόμα και το χειμώνα, καμιά φορά τα πράγματα είναι λίγο στριμωχτά, αλλά αν μπορείς να το παραβλέψεις, το κάστρο θα σε ανταμείψει με τη μεσαιωνική γοητεία του και την υπέροχη θέα σε όλη την περιοχή.

Βόσγια όρη, Αλσατία

Η μονή της Αγίας Odile (Mont Sainte-Odile)

Πρώην μοναστήρι και νυν ξενοδοχείο, βρίσκεται κοντά στο χωριό Obernai (Ομπερνέ), κοντά στο Στρασβούργο. Από τα 745 μέτρα ύψος πάνω στο βουνό, προσφέρει μια μοναδική θέα σε όλη την περιοχή. Γύρω του βρίσκονται πανέμορφα δάση με σημαδεμένα μονοπάτια πεζοπορίας, πράγμα που το κάνουν δημοφιλή προορισμό για του φυσιολάτρες.

Πρακτικές συμβουλές

Πότε να πας στην Αλσατία

Δεδομένου ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με τους τουρίστες, η καλύτερη εποχή για να πας στην Αλσατία είναι είτε Μάιο/Ιούνιο είτε Σεπτέμβριο/Οκτώβριο. Ο καιρός είναι καλύτερος, ο κόσμος λιγότερος και ειδικά το φθινόπωρο, τα αμπέλια και η φύση πανέμορφα.

Εναλλακτικά, μπορείς να πας τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, για να δεις όλα τα χωριουδάκια στολισμένα για τις γιορτές. Το κρύο είναι τσουχτερό αλλά θα ζήσεις τα πιο παραμυθένια Χριστούγεννα!

Στρασβούργο, Μικρή Γαλλία
Στρασβούργο, Μικρή Γαλλία

Πώς θα πας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνήσεις την περιοχή είναι με αυτοκίνητο. Αν προτιμάς δημόσια μέσα μεταφοράς, μπορείς να πας με τρένο μέχρι το Κολμάρ και από εκεί στα διάφορα χωριά με τοπικό λεωφορείο. Όμως, εξαιτίας των περιορισμένων δρομολογίων, θα χρειαστεί να μείνεις στο Κολμάρ και να εξερευνήσεις την περιοχή για περισσότερες από μία μέρες.

Εναλλακτικά, αν δεν σου αρέσει να οδηγείς σε μια ξένη χώρα (όπως κι εγώ), αλλά ούτε έχεις πολύ χρόνο να διαθέσεις, υπάρχουν πολλές εταιρείες που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στα χωριά της περιοχής, είτε ξεκινώντας από το Στρασβούργο είτε από το Κολμάρ.

Πού να μείνεις

Στο Στρασβούργο είχα την καλύτερη διαμονή στο Hotel Cour du Corbeau – MGallery, ένα ανακαινισμένο, αυθεντικό μεσαιωνικό πανδοχείο, που όμως έχει πλέον όλες τις σύγχρονες ανέσεις και την εγγύηση της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων Sofitel.

Αν κάνεις το Κολμάρ βάση σου για την περιήγησή σου στα γύρω χωριά, υπάρχουν πολλά καλά ξενοδοχεία στην πόλη, τα περισσότερα με ιστορικό χαρακτήρα, για να είσαι μέσα στο πνεύμα της περιοχής.

Συμπερασματικά…

Η Αλσατία είναι σαν μια μαγική παραμυθοχώρα που έγινε πραγματικότητα! Μερικά από τα μεσαιωνικά χωριά της είναι τόσο όμορφα που εύκολα θα τα νόμιζες σκηνικό ταινίας, παρά αληθινό χωριό. Αν προσθέσεις στη μεσαιωνική γοητεία της Αλσατία το εξαιρετικό κρασί (δωρεάν δοκιμές στα χωριά του Δρόμου του Κρασιού) και τις βόλτες στα ρομαντικά κανάλια του Στρασβούργου, είναι εύκολο να δεις γιατί η Αλσατία πρέπει να είναι ο επόμενος προορισμός σου.

Αρχική φωτογραφία: Ben Kerckx από το Pixabay

About Author

Eleanna is the creator of FlyingForkTales.com, a travel & food blog. With roots in Greece, Russia, Romania, Bulgaria and Istanbul, Turkey, she grew up dreaming of exotic lands and other cultures. She went on her first solo trip at age 17. She now shares her joy for travel and tasting local culinary delights on her blog, FlyingForkTales.com

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.