Belgium / Destinations

Παραμυθένια Μπριζ, Βέλγιο: ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός

Η πανέμορφη Μπρυζ (ή Μπριζ) με τα ρομαντικά της κανάλια, γνωστή και ως “Βενετία του Βορρά”, βρίσκεται στην επαρχία της Φλάνδρας στο Βέλγιο. Μαζί με τη Γάνδη, είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα day trip από τις Βρυξέλλες, αλλά και ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο.

Μια πόλη-μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι γνωστή και ως “Βενετία του Βορρά”, εξαιτίας των πολλών της καναλιών. Τα κανάλια αυτά φτιάχτηκαν για να συνδέσουν την μεσαιωνική πόλη με το επίνειο της, το Zeebrugge, στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό το σημαντικό εμπορικό λιμάνι ήταν που χάρισε στην Μπρυζ τη μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση που γνώρισε το Μεσαίωνα. 

Η Μπρυζ είναι πολύ δημοφιλής με τους τουρίστες, ιδιαίτερα στους πιο ζεστούς μήνες, από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Ακόμα και στα τέλη του Νοεμβρίου που πήγα εγώ, είχε πολύ κόσμο παντού, παρά το τσουχτερό κρύο. Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα την ομορφιά της!

Χριστούγεννα στη Μπρυζ

Η Μπρυζ έχει μια από τις πιο όμορφες και γραφικές Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Τα χαριτωμένα σπιτάκια της αγοράς στήνονται στην πλατεία Simon Stevinplein, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι την Πρωτοχρονιά. Αυτή η πλατεία βρίσκεται στην Steenstraat, την κεντρική οδό με τα καταστήματα της Μπρυζ. 

Μια εναλλακτική Χριστουγεννιάτικη αγορά στήνεται στην Balstraat, με ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, άφθονο ζεστό αρωματικό κρασί, ζεστές βάφλες και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Όμως όλη σχεδόν η πόλη φοράει τα γιορτινά της και μετατρέπεται σε ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο χωριό! Από τα πιο γοητευτικά σημεία είναι η κεντρική πλατεία (Grand Place ή Grote Markt), όπου βρίσκεται και το ανοιχτό παγοδρόμιο. 

Τα καλύτερα αξιοθέατα στην Μπρυζ

Η Μπρυζ είναι τόσο μικρή που εύκολα μπορείς την εξερευνήσεις σε μια μέρα, για αυτό και οι περισσότεροι την επισκέπτονται σαν ημερήσια εκδρομή από τις Βρυξέλλες. Όμως είναι τόσο ατμοσφαιρική, που θα την πρότεινα ιδιαίτερα για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο. 

Η Προκυμαία του Προσευχητάριου (Rozenhoedkaai)

Αυτό το σημείο της πόλης θαρρείς και φτιάχτηκε για να γίνει καρτ ποστάλ. Από αυτή την προκυμαία ξεκινούν τα πλοιάρια που κάνουν ξεναγήσεις στα περίφημα κανάλια της Μπρυζ, τις οποίες δεν πρέπει να χάσεις. Είναι από τους πιο ωραίους και άνετους τρόπους να εξερευνήσεις την πόλη από μια οπτική που δεν θα είχες αλλιώς. 

Το Πράσινο Κανάλι (Groenerei)

Η Μπρυζ έχει το ψευδώνυμο “η Βενετία του βορρά” και όχι άδικα. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα χάρη στο λιμάνι της και είναι γεμάτη κανάλια και γέφυρες. Ένα από τα πιο όμορφα κανάλια της Μπρυζ είναι το Πράσινο Κανάλι. Το κανάλι έχει πολλά αρχοντικά του 17ου αιώνα, δέντρα και αναρριχώμενα (εξ’ ου και το όνομά του).

Το Δημαρχείο

Το γοτθικού ρυθμού Δημαρχείο της Μπρυζ χτίστηκε τον 1376 αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα στις Κάτω Χώρες. Θεωρείται από πολλούς το ωραιότερο κτίριο στη Μπρυζ και θα συμφωνήσω! Το άλλο ενδιαφέρον στην πλατεία του Burg, όπως λέγεται περιοχή του Δημαρχείου, είναι ότι τα κτίρια εκεί χτίστηκαν σε διαφορετικές εποχές. Έτσι, θα δεις κτίρια γοτθικού ρυθμού όπως το Δημαρχείο, δίπλα σε νεοκλασικά ή Αναγεννησιακά κτίρια.

Η κεντρική πλατεία της Μπρυζ

Κατά το Μεσαίωνα, οι διάφορες εμπορικές συντεχνίες είχαν τα δικά τους “σπίτια”, όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις των μελών τους. Αυτά συνήθως βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπως γίνεται και στην Μπρυζ. Με τα ζωηρά τους χρώματα, σαν ζαχαρωτά, είναι το πιο χαριτωμένο στοιχείο της κεντρικής πλατείας της αγοράς, ιδιαίτερα όταν στολίζονται για τα Χριστούγεννα. 

Ο Πύργος του Καμπαναριού

Το 83 μέτρων καμπαναριό είναι το πιο χαρακτηριστικό και εμφανές κτίσμα στην Μπρυζ. Έχει 366 σκαλιά και παλιότερα στέγαζε το θησαυροφυλάκιο και το αρχείο της πόλης. 

Η Λίμνη της Αγάπης (Minnewater) και η Γέφυρα των Εραστών

Όπως είπα, η Μπρυζ θαρρείς και είναι φτιαγμένη για ρομαντικά Σαββατοκύριακα. Μέχρι και Λίμνη της Αγάπης έχει, καθώς και Γέφυρα των Εραστών. Μάλιστα, ο θρύλος λέει ότι, αν ένα ζευγάρι φιληθεί την ώρα που διασχίζει τη Γέφυρα των Εραστών, η αγάπη τους θα κρατήσει για πάντα! Η λίμνη Minnewater βρίσκεται στο ομώνυμο πάρκο, στη νότια πλευρά της πόλης. Είναι γνωστή και ως η λίμνη των κύκνων, λόγω των πολλών κύκνων που την έχουν κάνει σπίτι τους, γιατί είναι ήρεμα και απάγγεια.

Ο θρύλος λέει ότι, αν ένα ζευγάρι φιληθεί την ώρα που διασχίζει τη Γέφυρα των Εραστών, η αγάπη τους θα κρατήσει για πάντα

Η Εκκλησία της Κυράς μας

Η Εκκλησίας της Κυράς μας είναι άλλο ένα ορόσημο της πόλης, με το ψηλό (116 μέτρων) καμπαναριό της να πρωταγωνιστεί στον ορίζοντα. Χρειάστηκαν δύο αιώνες, από τον 13ο έως τον 15ο, για να χτιστεί. Εκτός των άλλων, στεγάζει ένα πανέμορφο άγαλμα της Παναγίας με το Χριστό του Michelangelo, φτιαγμένο από περίφημο μάρμαρο Carrara. Το δε καμπαναριό είναι ο δεύτερος ψηλότερος τούβλινος πύργος στον κόσμο.

Μπρυζ, η πρωτεύουσα της σοκολάτας

Εκτός από τα γραφικά της κανάλια και το ιστορικό της κέντρο, η Μπρυζ είναι διάσημη για τις σοκολάτες της. Έχει περισσότερα από 50 εργαστήρια σοκολάτας! Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν έφευγες χωρίς να τις δοκιμάσεις.

Στην πόλη θα βρεις τοπικά καταστήματα των διάσημων αλυσίδων Pierre Marcolini και Neuhaus, αλλά σου προτείνω να επισκεφτείς επίσης το The Chocolate Line και να δοκιμάσεις τη ζεστή σοκολάτα στο The Old Chocolate House. Ειδικά το χειμώνα, που το κρύο ζητάει ζεστή σοκολάτα, η δελεαστική μυρωδιά της που πλανιέται σε όλη την πόλη είναι ακαταμάχητη!

Βραβευμένα Εστιατόρια

Από τα πιο όμορφα καφέ της πόλης είναι το GingerBread, ένα μικρό, οικογενειακό καφέ και τεϊοποτείο, καθώς και το Books & Brunch, που σερβίρει πρωινό, ελαφριά γεύματα και γλυκά μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία. 

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, συνιστώ να αποφύγεις τα τουριστικά μαγαζιά της Grand Place. Αντίθετα, η πόλη φημίζεται για την υψηλή γαστρονομία της. Να φανταστείς ότι, ο γνωστός οδηγός Michelin προτείνει όχι 1 ή 2, αλλά 39 εστιατόρια στη Μπρυζ! Μπορείς να δεις όλη τη λίστα με τα βραβευμένα εστιατόρια της πόλης στην ιστοσελίδα του Visit Bruges.

Πού να μείνεις στην Μπρυζ

Η πόλη έχει πολλά μέρη για να μείνεις, ακόμα και Airbnb. Από τα πιο όμορφα και ρομαντικά μπουτίκ ξενοδοχεία είναι το Hotel de Tuilerieen, με υπέροχη θέα στα κανάλια της Μπρυζ. Για κάτι πιο glamorous, το Die Swaene, επίσης με άμεση πρόσβαση στο κανάλι και το Hotel de Orangerie.

Αν αυτά όμως  δεν σου φαίνονται αρκετά πολυτελή, τότε η επιλογή είναι μόνο μία, το εκπληκτικό Relais Bourgondisch Cruyce, με 16 υπερπολυτελή αλλά ρομαντικά δωμάτια. 

Από την άλλη, οικονομικότερη αλλά εξίσου ατμοσφαιρική επιλογή αποτελεί το Hotel Jan Brito, το οποίο μάλιστα είναι καταχωρημένο ως διατηρητέο κτίριο. Επισης, το πιο μοντέρνο και mainstream Anselmus Hotel, που έχει αρκετά μεγάλα δωμάτια, κατάλληλα για οικογένειες.

Πώς θα πας

  • Από Αθήνα, με απευθείας πτήση προς Βρυξέλλες με Aegean ή Brussels Airlines, ή προς Charleroi (50′ με το λεωφορείο από Βρυξέλλες) με Ryanair
  • Από Θεσσαλονίκη, προς Charleroi με Ryanair
  • Από Βρυξέλλες, η Μπρυζ απέχει λιγότερο από 1 ώρα με τρένο, το οποίο αναχωρεί από το σταθμό Brussels-Midi. Ο σταθμός στην Μπρυζ απέχει λιγότερο από 10′ με τα πόδια από το ιστορικό κέντρο, αλλά υπάρχουν και λεωφορεία.
About Author

Eleanna is the creator of FlyingForkTales.com, a travel & food blog. With roots in Greece, Russia, Romania, Bulgaria and Istanbul, Turkey, she grew up dreaming of exotic lands and other cultures. She went on her first solo trip abroad at age 17, at a time before social media and Google maps. Now she shares her joy for travel and discovering local culinary delights on her blog, FlyingForkTales.com

No Comments

    Share your thoughts!

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.