Destinations / France

Στρασβούργο, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων

Το Στρασβούργο φημίζεται για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές του και την παραμυθένια του ατμόσφαιρα. Με περισσότερες από 10 Χριστουγεννιάτικες αγορές, ένα πελώριο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο ύψους 30 μέτρων, ρομαντικά κανάλια και λαχταριστές μυρωδιές από κέικ με μπαχαρικά και ζεστό γλυκό κρασί σε κάθε γωνιά, το Στρασβούργο κερδίζει επάξια τον τίτλο “Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων”!

Υπάρχει κάτι μαγικό στο Στρασβούργο που δύσκολα περιγράφουν λέξεις. Ίσως φταίει η ανάμιξη της Γαλλικής με τη Γερμανική κουλτούρα, που το κάνουν τόσο ιδιαίτερο. Ή ίσως είναι η γεωγραφία του, με τα εντυπωσιακά Βόσγια όρη στα δυτικά, το Μέλανα Δρυμό ανατολικά και τα δύο ποτάμια, τον Ρήνο και τον Ιλ, που το κάνουν τόσο όμορφο.

Όπως και να ‘χει, το Στρασβούργο είναι ένα από τα λίγα μέρη που έχω επισκεφτεί και ερωτεύτηκα τόσο πολύ που δεν ήθελα να φύγω. Οι τέσσερις μέρες που έμεινα σίγουρα δεν ήταν αρκετές για να το χορτάσω!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Grande-Île, δηλαδή το νησάκι στο κέντρο της πόλης που αποτελεί και το ιστορικότερο μέρος της, έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο πόλης που χαρακτηρίστηκε έτσι. Καθόλου περίεργο λοιπόν που τα Χριστούγεννα στο Στρασβούργο έχουν ψηφιστεί ξανά και ξανά ως τα καλύτερα στην Ευρώπη!

Η παλιότερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Ευρώπης

Όχι μόνο έχει το Στρασβούργο μερικές από τις πιο γραφικές Χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά επίσης έχει και τις πιο παλιές. Συγκεκριμένα, το 1570 στήθηκε εκεί η πρώτη εκδοχή της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, με τον τίτλο “Christkindelsmärik“.

Κάθε χρόνο, πάνω από 300 σπιτάκια στήνονται στην αγορά της πλατείας Broglie, στην πιο διάσημη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Εκεί πωλούνται χειροτεχνήματα, παραδοσιακά προϊόντα της Αλσατίας και Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Επιπλέον, το Στρασβούργο φιλοξενεί πάνω από δέκα (10) Χριστουγεννιάτικες αγορές, για όλα τα γούστα και τα στυλ! Παράλληλα, ο στολισμός της πόλης ξεκινάει νωρίς. Ήδη από τις αρχές Νοέμβρη στολίζονται τα πρώτα μαγαζιά και στήνεται το τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Kléber, ενώ ο κρύος και ομιχλώδης καιρός σε βάζει γρήγορα στο κλίμα των γιορτών.

Το Μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Με ένα πραγματικά εντυπωσιακό ύψος πάνω από 30 μέτρα, αλλά και διάμετρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 120 μέτρα, το “Μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο” που στήνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Kléber είναι από τα highlights των εορτών στο Στρασβούργο.

Είναι ένα αληθινό δέντρο, που επιλέγεται προσωπικά από το διευθυντή της Γαλλικής Υπηρεσίας Δασών, ο οποίος μάλιστα ξεκινά το ψάξιμο για το ιδανικό δέντρο στα δάση της Αλσατίας από τον προηγούμενο Μάρτιο!

Σύμφωνα με την παράδοση, στην πλατεία Kléber στήνεται επίσης το “Χωριό της Μοιρασιάς”. Ξεκίνησε από δώρα για τους φτωχούς που άφηναν οι κάτοικοι της πόλης κάτω από το μεγάλο δέντρο. Σήμερα έχει οργανωθεί σε κανονική Χριστουγεννιάτικη αγορά με πάνω από 85 σπιτάκια που εκπροσωπούν μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως οι Γιατροί Του Κόσμου και ο Ερυθρός Σταυρός.

Το “Μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο” πραγματικά κυριαρχεί στην πλατεία Kléber, η οποία παρεμπιπτόντως είναι και η κύρια αγοραστική περιοχή του Στρασβούργου, με γνωστές αλυσίδες όπως τα καταστήματα Printemps, Galleries Lafayette ή καφέ όπως Starbucks.

Ο καθεδρικός ναός και το Αστρονομικό ρολόι

Ο καθεδρικός ναός του Στρασβούργου είναι το πιο εντυπωσιακό κτήριο της παλιάς πόλης. Το καμπαναριό του είναι τόσο ψηλό (149 μέτρα!) που μπορεί να βοηθήσει στον προσανατολισμό σου, έτσι και για παράδειγμα έχεις μείνει από megabyte στο κινητό σου για να χρησιμοποιήσεις Google Maps. #τρουστορυ

Πρόκειται για ένα αριστούργημα Γοτθικής αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά βιτρώ στα παράθυρα και γλυπτά στο εσωτερικό. Αλλά αυτό για το οποίο έρχονται όλοι είναι το περίφημο αστρονομικό ρολόι, το οποίο έχει φτιαχτεί από τον ίδιο τεχνίτη που έφτιαξε το διάσημο ρολόι της Πράγας. Αν θες να θαυμάσεις το αστρονομικό ρολόι σε δράση, η καλύτερη ώρα να επισκεφτείς το ναό είναι λίγο πριν τις 11.35 το πρωί.

Ειδικότερα τα Χριστούγεννα, στο ναό στήνεται μια μεγάλη και εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη φάτνη, ενώ στην πλατεία ακριβώς από έξω υπάρχει μια ακόμα Χριστουγεννιάτικη αγορά, με χειροτεχνήματα, ξύλινα παιχνίδια, στολίδια και άλλα.

Βόλτες με πλοιάριο στα κανάλια του ποταμού Ιλ

Αν και ακούγεται τουριστικό κλισέ, μετά την πολύ καλή πρώτη μου τέτοια βόλτα με πλοιάριο στα κανάλια της Μπρυζ στο Βέλγιο, τις έχω πλέον καθιερώσει σε κάθε πόλη που πηγαίνω και έχει ποτάμι. Είναι ένας πολύ άνετος τρόπος να δεις την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία που δεν μπορείς να δεις αλλιώς.

Στην περίπτωση του Στρασβούργου, η εταιρεία Batorama είναι η μόνη που προσφέρει βόλτες με πλοιάρια, τα οποία είναι ανοιχτά το καλοκαίρι αλλά σκεπασμένα και θερμαινόμενα το χειμώνα.

Εισιτήρια θα βρεις στο κατάστημα σουβενίρ που βρίσκεται δίπλα στο Γραφείο Τουρισμού της πόλης, ακριβώς δίπλα από τον καθεδρικό ναό. Κατόπιν, απλά κατεβαίνεις το δρόμο μπροστά από το ναό προς το ποτάμι (είναι γεμάτος καφέ και τουριστικά μαγαζιά, δεν θα το χάσεις). Στο τέλος του δρόμου είναι οι προβλήτες για τα τουριστικά πλοιάρια, που επίσης θα εντοπίσεις εύκολα αφού πάντα υπάρχει κόσμος που περιμένει για την επόμενη βόλτα.

Η μίνι-κρουαζιέρα κάνει το γύρω του Grand Île, δηλαδή του νησιού στην καρδιά του Στρασβούργου. Διαρκεί λίγο περισότερο από μια ώρα και θα δεις όλα τα αξιοθέατα στις όχθες του ποταμού, από την Petite France μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι το πέρασμα από τις ανισοϋψείς δεξαμενές στην Petite France, όπου το πλοιάριο πρέπει να περάσει από ένα χαμηλότερο σημείο του ποταμού σε ένα υψηλότερο.

Σε κάθε θέση στο πλοιάριο υπάρχουν ακουστικά και η ξενάγηση είναι ηχογραφημένη σε πάρα πολλές γλώσσες, ακόμα και σε παιδική έκδοση. Ήταν ενδιαφέρουσα, καθώς έμαθα πολλά που δεν ήξερα για την ιστορία της πόλης και το πώς άλλαζε ανάλογα με το αν ανήκε στη Γερμανία ή τη Γαλλία, στο πέρασμα των αιώνων.

Περπάτημα στα γραφικά σοκάκια της “Μικρής Γαλλίας”

Στη δυτική άκρη του Grand Île, του κεντρικού νησιού του Στρασβούργου, βρίσκεται η Petite France, ή επί το ελληνικότερον, Μικρή Γαλλία. Η περιοχή έχει κρατήσει το αρχιτεκτονικό στυλ του 15ου και 16ου αιώνα, όταν εκεί έχτισαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους οι βαφείς και οι κρεοπώλες της πόλης. Η τοποθεσία τους βόλευε πολύ γιατί είχαν άμεση πρόσβαση σε νερό από το κανάλι.

Ο καλύτερος τρόπος να δεις τη Μικρή Γαλλία είναι απλά να την περπατήσεις, χωρίς χάρτη ή GPS. Άσε απλά τον εαυτό σου να “χαθεί” στα μεσαιωνικά της σοκάκια, ανέβα και κατέβα τις γέφυρες της και εξερεύνησε κάθε γραφική της γωνιά. Άλλωστε είναι τόσο μικρή περιοχή που ουσιαστικά δεν είσαι ποτέ πολύ μακριά από το κέντρο και τον Καθεδρικό ναό.

Προσοχή: Μερικές από τις γέφυρες και πιο συγκεκριμένα οι ξύλινες, είναι στην πραγματικότητα ανοιγόμενες, για να περάσουν από κάτω τα πλοιάρια που διασχίζουν τον ποταμό. Για αυτό καλό είναι να μην στέκεστε πολλή ώρα βγάζοντας φωτογραφίες ενώ ταυτόχρονα ακούτε μουσική φορώντας ακουστικά. Ας πούμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας μικρός πανικός από τους γύρω σας που θα προσπαθούν να σας ενημερώσουν ενώ δεν θα ακούτε τίποτα. Καμία σχέση με πρόσωπα που γνωρίζω.

Δοκίμασε τις τοπικές λιχουδιές

Η τοπική κουζίνα είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα γαλλικής και γερμανικής γαστρονομικής παράδοσης, δεδομένου ότι το Στρασβούργο είναι μια συνοριακή πόλη που συχνά άλλαξε χέρια στην ιστορία της. Όπως άλλωστε έγινε και με όλη την περιοχή της Αλσατίας, με τον ποταμό Ρήνο να αποτελεί ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Το πιο διάσημο τοπικό έδεσμα είναι η περίφημη Tarte Flambée (το γαλλικό της όνομα) ή Flammkuchen (το γερμανικό της όνομα). Μοιάζει λίγο με πολύ λεπτή πίτσα, όπου αντί για σάλτσα τομάτας, η βάση είναι από κρέμα γάλακτος, με πολλά κρεμμύδια και κομμάτια μπέικον. Ομολογώ ότι τη βρήκα μάλλον πλούσια για τα μεσογειακά μου γευστικά συνήθεια, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να τη δοκιμάσεις.

Σύμφωνα με την ξεναγό μας στην εκδρομή στα Αλσατικά χωριά, μια από τις καλύτερες Tartes Flambées του Στρασβούργου σερβίρεται στο Binchstub Broglie (σημείωση: binchstub λέγονται τα παραδοσιακά “φαγάδικα” του Στρασβούργου, κάτι σαν τις Βρετανικές pubs)

Το βασικό street food της πόλης και γενικά της Αλσατίας, που θα το βρεις να πουλιέται σε κάθε δρόμο και δρομάκι, είναι το pretzel. Αν σου ακούγεται γερμανικό, είπαμε, η Αλσατία έχει τη δική της κουλτούρα και γαστρονομία, που είναι ένα μείγμα γαλλικής και γερμανικής.

Το pretzel λοιπόν, είναι ένα ψωμάκι αντίστοχο με το δικό μας κουλούρι, που σερβίρεται είτε σκέτο και πασπαλισμένο με μπόλικο χονδρό αλάτι, είτε με λιωμένο τυρί. Πάει τέλεια με ένα ποτήρι ζεστό, γλυκό κρασί τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Αν από την άλλη αγαπάς τα γλυκά, το Στρασβούργο δεν θα σε απογοητεύσει! Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά της περιοχής είναι το Pain d’ Épices, ένα γλυκό παντεσπάνι όπως το gingerbread, με πολλά μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο. Το καλύτερο της πόλης θα το βρεις στο μαγαζάκι της Mireille Oster, στην Petite France. Ένα θα σου πω: ήταν απέναντι από το πρώτο ξενοδοχείο που έμεινα. Αυτό.

Πρακτικές πληροφορίες για το Στρασβούργο

Πώς θα πας

Παραδόξως για πόλη που φιλοξενεί το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς της ΕΕ, το Στρασβούργο δεν είναι τόσο εύκολο στην πρόσβαση όσο θα περίμενε κανείς. Αλλά χαλάλι του, είναι πανέμορφο και αξίζει μια σύνδεση κι ένα τρένο παραπάνω.

Υπάρχει μεν ένα μικρό διεθνές αεροδρόμιο, αλλά αυτό πιο πολύ απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Για όσους ταξιδεύουν από Ελλάδα, το πιο κοντινό διεθνές αεροδρόμιο είναι αυτό της Φρανφούρτης στη Γερμανία.

Από εκεί, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πάρεις το λεωφορείο Lufthansa Express, που είναι διαθέσιμο σε όλους τους ταξιδιώτες, όχι μόνο όσους ταξιδεύουν με Lufthansa (αν και, αν ταξιδεύεις με Lufthansa, η σύνδεσή σου είναι εγγυημένη, έτσι και καθυστερήσει είτε το αεροπλάνο ή το λεωφορείο). Η διαδρομή διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες και είναι πολύ ήρεμη και άνετη.

Εναλλακτικά, μπορείς να πας μέσω Παρισιού, αλλά ο πιο σύντομος δρόμος είναι και ο πιο ακριβός: μπορείς να φτάσεις μέσα σε δύο (2) ώρες στο Στρασβούργο από το Παρίσι με το TGV, το τρένο υψηλής ταχύτητας. Έτσι μπορείς επίσης να έρθεις και από το Λονδίνο, παίρνοντας το Eurostar μέχρι το Παρίσι ή τη Λιλ, και από εκεί το TGV προς Στρασβούργο.

Επίσης μπορείς να πας οδικώς ή με τοπικά τρένα από Γερμανία ή Ελβετία.

Πού να μείνεις

Μιας και το Στρασβούργο είναι μια σχετικά μικρή πόλη, τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ούτως ή άλλως κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα και τις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Μπορείς να πας εύκολα σχεδόν σε όλα με τα πόδια.

Προσωπικά ενθουσιάστηκα από το πανέμορφο Hotel Cour du Corbeau – MGallery. Το κτίριο είναι ένα αυθεντικό, αναπαλαιωμένο χάνι του 15ου αιώνα, που ενώ διατηρεί τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, πλέον παρέχει όλες τις μοντέρνες ανέσεις.

Τα δωμάτια είναι όμορφα, άνετα και πολύ ήσυχα, ενώ βέβαια τα κρεβάτια έχουν την ξακουστή άνεση της αλυσίδας Sofitel. Μια πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν την ησυχία, ενώ είναι πολύ κοντά σε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα.

Μια άλλη πολύ καλή επιλογή, σε ένα επίσης ιστορικό κτίριο, αυτή τη φορά του 16ου αιώνα, είναι το Bouclier d’ Or. Αυτό βρίσκεται στη Μικρή Γαλλία και έχει ένα υπέροχα διακοσμημένο λόμπυ, άνετα δωμάτια (αν και όχι τόσο ηχομονωμένα όσο του Cour du Corbeau) καθώς και ένα μικρό σπα.

Τι να πάρεις στη βαλίτσα μαζί σου

Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στο Στρασβούργο από νωρίς. Ήδη από τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη, η θερμοκρασία πέφτει στους 6-7 βαθμούς η μέγιστη και στους 0 με -1 η ελάχιστη. Εξαιτίας του ποταμού και των γύρω βουνών, οι πρωινές (και ακόμα και μεσημεριανές!) ομίχλες είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Επομένως καταρχάς μιλάμε για ζεστά ρούχα και άνετα, ίσια παπούτσια (με τόσα καλντερίμια, άσε τα τακούνια σπίτι)

Μερικά χρήσιμα ρούχα για τη βαλίτσα σου είναι;

 • Ισοθερμικά εσώρουχα
 • Ζεστό μπουφάν ή παλτό
 • Σκούφος ή μάλλινο καπέλο
 • Γάντια
 • Ζεστό μάλλινο κασκόλ
 • Ομπρέλα ή μπουφάν με κουκούλα για κάποια περιστασιακή βροχή (πιο πολύ έχει κρύο παρά βροχή)
 • Ζεστά, άνετα μποτάκια, ίσια ή με χαμηλό τακούνι
 • Ζεστές μπότες τύπου UGG

Για την ασφάλεια σου

Δυστυχώς ούτε το παραμυθένιο Στρασβούργο έμεινε αλώβητο από το άγγιγμα της τρομοκρατίας. Έτσι, μετά την επίθεση που έγινε τα Χριστούγεννα του 2018, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πλέον η πόλη είναι πολύ ασφαλής, αλλά καλό να έχεις πάντα μαζί σου το διαβατήριο ή την ταυτότητά σου.

Ειδικά την περίοδο που ανοίγουν οι Χριστουγεννιάτικες αγορές (τέλη Νοέμβρη συνήθως), εμφανίζονται περισσότεροι αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ένστολοι αλλά και με πολιτικά, που κάνουν περιπολίες. Επίσης, στήνονται σημεία ελέγχου στις εισόδους του νησιού και της ιστορικής πόλης, όπου ελέγχονται οι τσάντες και τα σακίδια. Το ίδιο συμβαίνει, όλο το χρόνο, σε μουσεία και τον καθεδρικό ναό. Μπορεί να είναι λίγη βαβούρα, αλλά είναι για την ασφάλεια όλων.

Συμπερασματικά…

Σε ποιον δεν αρέσει ένα καλό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι; Και πού αλλού καλύτερα ζήσεις μαγικά Χριστούγεννα σαν παραμύθι παρά στο γοητευτικό Στρασβούργο, περπατώντας στα καλντερίμια και τα κανάλια του με ζεστό γλυκό κρασί και ένα pretzel στο χέρι;

Ακόμα καλύτερα, μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στο Στρασβούργο με μια εκδρομή στα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας που μοιάζουν με αληθινή Disneyland. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο blog post για μια άλλη στιγμή, για αυτό ακολούθησέ με στο Facebook, Instagram ή email, για να μην το χάσεις!

About Author

Eleanna is the creator of FlyingForkTales.com, a travel & food blog. With roots in Greece, Russia, Romania, Bulgaria and Istanbul, Turkey, she grew up dreaming of exotic lands and other cultures. She went on her first solo trip abroad at age 17, at a time before social media and Google maps. Now she shares her joy for travel and discovering local culinary delights on her blog, FlyingForkTales.com

No Comments

  Share your thoughts!

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.